VPRO Boeken: Boeken om te lachen

Het leven van een comedian is niet alleen maar grappig. Komieken uit series als The Office, Absolutely Fabulous en Parks and Recreation maakten schrijfuitstapjes met autobiografieën. Ondertussen hebben al zoveel comedians er een geschreven dat je kan spreken van een heus ‘komisch autobiografieëngenre’ – met eigen subgenres zoals…

De hedendaagse Amerikaanse comedyscene – en dus ook de komische autobiografieënscene – heeft eennieuwe impuls gekregen met beste vriendinnen Tina Fey (30 Rock, Unbreakable Kimmy Schmidt, Saturday Night Live) en Amy Poehler (Parks and Recreation en ook SNL). In 2011 kwam Tina Fey met een klein, fragmentarisch boekje genaamd Bossypants. Amy Poehler volgde een aantal jaar later met het nóg fragmentarischere Yes, Please (ook verkrijgbaar als luisterboekelpee).

In dit format worden levenslessen afgewisseld met korte gedichten, foto’s en tekeningen. In Tina’s Bossypants werkt dat. Zo kan ze het in de ene zin hebben over de poepluiers van haar kinderen, om het daarna luchtig te hebben over verschil in humor tussen mannen en vrouwen. Uit ervaring weet ze dat de comedywereld een plek is waar mannen het voor het zeggen hebben, die de ene vrouw aannemen omdat ze do-able is en de andere afserveren omdat ze te oud is. Tina Fey’s Bossypants is dan ook niet alleen komische autobiografie, het komt ook voor in veel feministische boekenlijsten.

Lees verder op vpro.nl/boeken

Dit artikel verscheen in juli 2016 op vpro.nl/boeken.