VPRO Cinema: co-curator Müge Turan over World Cinema Amsterdam

World Cinema Amsterdam besteedt dit jaar speciale aandacht aan films van Turkse vrouwen over Turkse vrouwen. VPRO Cinema sprak met co-curator Müge Turan over een nieuwe generatie filmmakers. ‘Er zijn nog zoveel verhalen die verteld moeten worden.’

Soms zijn deze verhalen alleen te zien op festivals als World Cinema omdat ze in eigen land niet uitgebracht kunnen worden. Maar zelfs op World Cinema Amsterdam is het aandeel van vrouwen nog niet genoeg, vindt Müge Turan ( filmjournalist en curator van verschillende filmfestivals). Ze probeert zich dan ook hard te maken voor vrouwen in film: ‘Ik geloof dat als meer vrouwen films zouden maken, de wereld er beter uit zou zien,’ zegt ze lachend.

Die films moeten vooral gemaakt worden in het onafhankelijke circuit, omdat de mainstream cinema in Turkije al sinds de jaren vijftig en zestig (haar ‘Gouden Eeuw’) dezelfde verhalen vertelt, met stereotype rollen voor vrouwen. ‘Vrouwen zijn óf de perfecte moeder, óf het tegenovergestelde, maar nooit multidimensionale personages.’

Lees verder op VPRO Cinema

Dit artikel verscheen in augustus 2016 op VPRO Cinema.