VPRO Gids: David Lynch: Geen doorsnee regisseur

Met Twin Peaks haalde David Lynch de televisiewereld overhoop, Hoe past zijn televisieavontuur in de rest van zijn oeuvre?

David Lynch is geen doorsnee regisseur. Liever laat hij zich niet beïnvloeden door andere filmmakers, of in elk geval zo min mogelijk: Sunset Blvd. (1950) van Billy Wilder vond hij erg goed, maar verder? ‘Het boeit mij niet echt wat er in de wereld gebeurt en hetzelfde geldt voor cinema,’ liet hij een aantal jaar geleden nog optekenen.

Hij is twintig als hij zijn allereerste film maakt: Six Men Getting Sick (Six Times), een vier minuten lange animatie van een van zijn eigen schilderijen. In Lynch’ schilder- en filmwerk speelt zijn jeugd in de – dan grimmige – stad Philadelphia een grote rol.

In 1977 volgt zijn eerste speelfilm, het zwart-witte, low budget Eraserhead. Maar weinig mensen weten wat ze precies aan moeten met het bizarre verhaal over een man en zijn misvormde baby. De film wordt onder meer afgewezen door Cannes, maar naderhand groeit Eraserhead uit tot een cultklassieker die Lynch op de kaart zet als surrealistisch en belangrijk filmmaker.

> Lees verder op VPRO Cinema

Dit artikel verscheen in mei 2017 in de VPRO Gids en op VPRO Cinema.