VPRO Cinema: Syrische filmmaker Avo Kaprealian

Avo Kaprealian (Aleppo, 1986) is een van de Syrische filmmakers wiens films dit weekend vertoond worden tijdens Syrian New Waves in EYE. VPRO Cinema sprak hem alvast.

Houses Without Doors is je debuutfilm. Daarvoor filmde je een jaar lang vanuit je huis in Aleppo. Hoe moeilijk was het om die film te maken? 
‘Het is een erg groot risico om te filmen in Syrië, ook al voor 2011. Toch zijn er in de loop der jaren veel initiatieven in de kunst ontstaan, want mensen zoeken naar manieren om zich te uiten. Ze willen een gevoel van vrijheid. Elke dictatuur zal willen voorkomen dat er kunst ontstaat. Zeker de camera is erg gevaarlijk omdat het dingen laat zien zoals ze zijn. 

Het was dan ook moeilijk om mijn film af te ronden. De film die ik maakte, pastte niet bij de politieke ideeën van veel organisaties. Het is moeilijk om een film niet snel een politiek instrument te laten worden, terwijl ik het dicht bij het dagelijkse leven wilde houden, bij het menselijke. Maar je ontkomt niet aan de politiek, want elk gebied van Aleppo, waar ik woonde toen ik de film opnam, was onder complete controle van het regime.’ 

Lees verder op VPRO Cinema

Dit artikel verscheen in september 2017 op VPRO Cinema.