VPRO Gids: draaien met haaien

Filmen op het water, dat is vragen om ellende. Maar het levert vaak genoeg spectaculaire beelden op, zo blijkt in de tweede aflevering van De kijk van Koolhoven.

‘Doe nooit een van de drie B’s in je film’, vertelt regisseur Martin Koolhoven in de tweede aflevering van zijn filmprogramma De kijk van Koolhoven. ‘Dat is vragen om ellende.’ Die drie B’s zijn baby’s, beesten en boten. En over dat laatste wil Koolhoven het graag hebben: water en boten. Op het water beweegt de camera, is je shot nooit hetzelfde en wordt alles nat. Maar adviezen zijn er om te negeren en dus zien we in Koolhovens filmcollege het watermonster uit James Camerons The Abyss, de piraten van Treasure Island en Pirates of the Carribean en natuurlijk Steven Spielbergs Jaws.

Lees verder op VPRO Cinema >

Dit artikel verscheen in oktober 2019